Recepti naše mame

Jabolčni štrudelj

Iz moke, vode, malo olja, kisa ter ščepca soli vgneti gladko testo. Pusti počivati kakšno uro, nato ga natanko razvaljaj ali razvleči.

Testo premaži s popraženimi drobtinicami na maslu in skodelico domače smetane. Potresi z naribanimi kiselkastimi jabolki (idared, elstar, breaburen). Dodaj sladkor, cimet in zvij v štrukelj. Speci in še toplega postrezi.

IMG_2230

Tufahije

Zrela, rumena jabolka zlati delišes olupi in izdolbi pečke. Skuhaj jih v močno sladkani vodi, vendar pazi, da ne razpadejo. Počakaj, da se ohladijo ter jih nato napolni z mletimi orehi, zmešanimi s smetano in sladkorjem. Na koncu jih okrasi s sladko smetano.

75362474_518721872191430_4702004228564975616_n

Sadni kruh

V krušno testo zamesi suho sadje, ki je bilo prej en dan namočeno v raztopini vode, odišavljene z rumom. Sadje naj bo čim pestrejše (suhe slive, hruške, jabolka, orehi, lešniki, marelice, brusnice, fige, rozine), kar bo dalo kruhu poseben okus in videz. Sadja naj bo čim več, vsaj dve tretjini celotne mase. Kruh pusti, da vzhaja, nato ga peci pri zmerni temperaturi nekoliko dlje časa, kot navaden kruh. Hladnega ponudi. Kruh je uporaben več dni, lahko tudi tedne, če je primerno shranjen.

sadni_kruh

Dober tek!